OBS studio systeemvereisten

Afbeelding van Andreas Lischka via Pixabay

OBS studio vraagt wel wat van je PC. Zeker als je live bewerkingen of filters inzet tijdens je stream, zal de PC flink aan de slag moeten. Als je zoekt zijn er meerdere sites die vrij algemeen van aard zijn over de OBS systeemvereisten. Als je begint en niet al te veel eisen stelt, is een midrange PC of laptop al voldoende, maar als je professioneler wilt gaan, dan zul je keuzes moeten maken.

OBS systeemvereisten Laptop of PC

Besturingssysteem

OBS-studio is compatibel met computers met Windows, Linux en Mac. Uit ervaring denk ik dat het gebruik van de nieuwste versies van deze besturingssystemen je een betere werking en betere ondersteuning van het bedrijf zal geven. Dat klinkt niet erg uitgebreid dit advies, maar van belang is dat je de boel up-to-date hebt.

Processor:

Je hebt minimaal Intel Core i5 of AMD FX-serie nodig. Je zou beter worden bediend door een I7, een 4-core processor of iets hogers. Tegenwoordig zijn er verschillende generaties prcessoren, de ene I5 is de andere I5 niet. Bij tijden van schrijven zijn de 10e generatie processoren al op de markt (sept 2021) Ik heb geprobeerd een computer met Intel Core i3 te gebruiken, en hoewel de prestaties niet zo cool waren als die van een Intel Core i5-machine, konden we de meeste bewerkingen en taken met gemak aan.

Grafische kaart: 

Je hebt ook een voor DirectX 10 geschikte grafische kaart nodig. Er zijn verschillende soorten speciale videokaarten met chipsets zoals GTX en Quadro beschikbaar. Afhankelijk van hoe je de systemen gaat gebruiken draagt zo’n speciale dedicated videokaart bij aan de kwaliteit en de ‘rust’ in het systeem omdat deze rendering op de chips van de kaart doet.

RAM:

We raden aan dat de computer minimaal 4 GB RAM heeft om deze software uit te voeren. Hoewel ik 4 GB aanbeveel voor een soepele werking, heb ik het op een 2 GB RAM-machine kunnen uitvoeren, dus dat zou ook moeten werken. Het enige verschil was dat we een betere, snellere en vlottere bediening van de software kregen met een 4GB RAM-machine.

PC of Laptop:

Er waren tijden dat er verschil was tussen een PC of een laptop, maar dat is al lang passé. Wel van belang is de koeling van een systeem en dan vooral het lawaai dat dat oplevert. Ik heb laptops meegemaakt die flink veel lawaai maakten bij gebruik, omdat de grafische kaart overuren aan het maken was en de koelventilatoren op volle kracht werkten. Dat wil je niet op je stream als bijgeluid.