Liberkey: portable apps en vrije software

Net zoals een aantal jaar geleden de portable apps in opkomst waren om te gebruiken als je eigen software niet voorhanden was (bijvoorbeeld in een bedrijfsomgeving), zo geeft Liberkey de mogelijkheid om deze programma’s op een stick te zetten en direct vanaf deze stick te draaien. Er zijn 292 applicatie beschikbaar in een paar klikken, waarmee je de meest voorkomende programma’s altijd ter beschikking hebt.

Als je naar de website van liberkey (klik hier) gaat en het programma download en installeert, kun je de toepassingen selecteren die je op het mobiele medium wilt installeren. De suites die gebruikt kunnen worden zijn

  • Basic: hierbij zijn 13 applicaties beschikbaar
  • Standard: er zijn 145 applicaties beschikbaar
  • Ultimate: er zijn 292 applicaties beschikbaar

De grootte valt best mee. Bij de selectie kun je zien hoeveel ruimte het in beslag neemt. Als je bijvoorbeeld de ultimate suite selecteert neemt dat maximaal 660 MB aan ruimte in. Op een USB van 16 GB is dat een peulenschil. Overigens laten programma’s die je geselecteerd hebt zich weer makkelijk verwijderen .

Voor de critici onder ons: over het algemeen hebben mensen veel meer dan ze daadwerkelijk gebruiken. Dat geldt voor Liberkey natuurlijk ook. Het is makkelijk om allerlei tools bij de hand te hebben, om bijvoorbeeld een DVD te kunnen branden als je geen software voorhanden hebt of bijna de neiging hebt om dure software aan te schaffen. Ik denk dat 98% van de gebruikers met de standard suite meer dan genoeg mogelijkheden hebben.

Liberkey heeft de mogelijkheid om updates op te halen als dat nodig is (zie gereedschappen). De applicaties kunnen via de website gesynchroniseerd worden. Het is makkelijk te gebruiken en de ontwikkelaars hebben goed nagedacht over deze manier van aanbieden.+

Even nog een disclaimer: Als je in een bedrijfsomgeving gebruik maakt van deze programma’s, moet je dat eigenlijk even checken bij ICT beheer of het geen problemen oplevert met de standaard installaties. Ik ken een mooi verhaal waar dit niet goed verliep en… het heeft tot ontslag van de werknemer geleid. Volgens mij mioet je dat niet willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *