systeeminformatie

Systeeminformatie

Als je alles over je computer te weten wilt komen wat er te weten is, heb je een programma nodig die de hardware uitleest. Ik zal hier 2 tips beschrijven. 

Speccy

Van de makers van ccleaner is speccy een leuk prgramma dat prima zijn werk doet. Installeren is een makkie, alhoewel ik bij deze fabrikant altijd even ‘costumise’ aanklik bij de installatie. Ze hebben de neiging om nog wel eens zomaar een proefversie van een virusscanner mee te sturen, die je dan weer verwijderen moet (hoogst irritant). 

In de zijbalk heb je de mogelijkheid om de verschillende onderdelen los te analyseren. Het is leuk speelgoed dat ik vooral gebruik om te kijken of de temperatuur niet te hoog oploopt in sommige gevallen. Voor de rest is de systeeminformatie soms erg handig als je precies wilt weten wat er in je computer zit.

HWiNFO

Het programma toont uitgebreide hardware-informatie en kan ook sensors uitlezen, bijvoorbeeld je temperatuursensors en kloksnelheid.

Er is een 32bit- en 64bit-versie van HWiNFO. Druk op Windows-toets+Pause om erachter te komen welke versie je nodig hebt. Sta je op het punt om een tweedehands pc of laptop aan te schaffen? Neem de portabele versie van HWiNFO mee op een usb-stick. Zo kun je zonder de computer te openen een kijkje nemen onder de motorkap en bijvoorbeeld de specificaties van de processor, grafische kaart en opslag controleren. HWiNFO is ook handig om achter de hand te hebben als je je werkgeheugen wilt uitbreiden. Het programma vertelt je hoeveel bankjes aanwezig en vrij zijn en welk geheugentype je op dit moment gebruikt. Daarnaast kan het een handige tools zijn om bijvoorbeeld die lastige driver te vinden bij een apparaat. Alhoewel de laatste tip niet altijd even goed werkt: het programma leest namelijk hardware signs, maar ook driver signs. En als die laatste ontbreken…