Onderwijs

Vakken op het web

Ben je docent, of anders geïnteresseerd in een vak? Op mijnICTproject staan veel vakken voor PO en VO met websites en recensies verzameld. Voor de ervaren docent is het even goed om er naar te kijken als voor de beginnende leraar. Veel goede tips en veel inspiratie.

Klik hier om naar de pagina te gaan.

Goedkope software bij SLIM

Een gouden tip om aan software te komen als je zelf studeert, kinderen hebt die op school zitten of werkt aan een onderwijsinstelling. De prijzen zijn een fractie van de marktprijs met de educatieve doelen in het achterhoofd. SLIM hanteert duidelijke regels over aanmelding. Ook de instelling moet lid zijn van SLIM. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je dat altijd voorstellen aan de directie. De kosten daarvan zijn beperkt en het directe voordeel is voor de organisatie merkbaar.

Gewoon doen!

Mijnprojectgroep.nl

Dit is geen broertje van mijnictproject,nl, maar valt wel in het verlengde. De gratis webspace en projectpagina’s maken het delen van documenten en agenda’s met een projectgroep makkelijk. Als je samen een project op wilt starten is één van de problemen om de goede documenten uit te kunnen wisselen en altijd met de goede afspraken aan het werk te kunnen. Deze pagina’s zijn te bezoeken door meerdere studenten (dat kun je zelf instellen) zodat je elkaars vorderingen kan volgen. Projecten worden zo interactief en niet alleen een verzameling van apart gemaakte documenten. Het niveau maakt niet uit. Of je nu VMBO doet en samen met een groep een werkstuk maakt of dat je op een HBO zit en met studenten uit Amerika aan de slag wilt. Alles is hierbij mogelijk. Er zitten weinig beperkingen. Een gouden TIP.

Op het web:: Klik hier!

Woordjes leren

Woordjes leren is natuurlijk nooit echt leuk. Maar met hulp van Teach 2000 is het in ieder geval wat leuker. Je begint blanco en voert eerst elf de te leren woordjes in. Eerst het woord, dan een scheidingsteken en dan de vertaling.

Als de woordenlijst ingeladen is, dan maakt teach 2000 er een toets van, zelf intypen of meerkeuze. Leuk programma!

Downloaden: Klik hier!

ook leuk en handig is wrts.nl, niet alleen om woordjes te leren, maar ook om begrippen te orderdenen. En wat veel mensen niet weten is de mogelijkheid om elkaars lijsten te maken! Erg leuke uitwisseling.

Klik hier voor de site.

Woordjes vertalen

Translate.net is een vertaal programma dat in zijn database vertrouwd op verschillende internetbronnen zoals google vertaling en babel fish. Het is eenvoudig te gebruiken, zin invoeren en er komt een vertaling naar de gewenste taal. Je kan ook bronnen uitzetten als dat rare resultaten oplevert (zoals wel vaker gebeurt bij online vertaalmachines)

Downloaden: Klik hier

Bestanden Synchroniseren/ backup maken

Ken je dit scenario: Je bent, uiteraard ruim op tijd begonnen aan je werkstuk, je hoeft het tenslotte pas morgen in te leveren, en nadat je een aantal zinnige dingen gekopieerd hebt van internet en opgeslagen hebt, wil je na het eten er weer aan werken en is het bestand weg?! Negens meer te vinden en nu?

Lees hoe je bestanden en directories kunt synchroniseren. Een beetje discipline en je bent nooit meer wat kwijt en hebt geen last meer van welke versie nu de juiste is

Meer info: Klik hier

Mindmaps maken

Een tool die de laatste jaren op vele niveau’s wordt ingezet is het maken van een mindmap. Mindmappen is het in steekwoorden weergeven waar je aan kunt denken bij een onderwerp of project. Een digitale brainstorm, overzichtelijk en geordend. Mindmappen is een werkwoord geworden

Freemind is een wat beperkt programma om dit automatisch vorm te geven. De indeling van de kaders is van te voren vastgelegd, zodat het wat star is, maar kleur en tekst is goed te gebruiken.

Downloaden: Klik hier!!

Gedachten op een rijtje met Thinking Rock

Met Thinking Rock verzamelt u gedachten en verwerkt u de gegevens geordend. De verwerking vindt in fases plaats, waardoor er automatisch een proces ontstaat. U moet zelf categoriën aanmaken en van daaruit acties. Het is geen overbodige luxe om de online handleiding te raadplegen, maar als je het eenmaal snapt is hij goed te gebruiken.

Downloaden: Klik hier!!

Tikstatistieken bijhouden

Als je al een beetje kan typen maak je vaak meer aanslagen per minuut dan je zelf denkt. Keycounter houdt de statistieken bij en kan terughalen hoe effeciënt je bent geweest. Leuke tool!

Downloaden: Klik hier!

Sterren kijken:

Hoeveel sterrebeelden weet jij te herkennen aan de hemel? Met Stellarium kun je virtueel de sterrenhemel gaan verkennen. Voor een grote mate van realisme kun je zelf de lichtvervuiling aanpassen. Alle sterren een sterrebeelden zijn van namen voorzien. Het beschikt over informatie van 600.000 sterren. Leuke tool!

Downloaden: Klik hier!

Informatie zoeken op internet:

Ga naar de pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *