HDD, SSD of SSHD

Ik heb meerdere ‘oude’ laptops opgeknapt en ge-revived door de harde schijf te vervangen. Vroeger (lees 10 jaar terug) was er veel winst te halen door geheugen te upgraden van 1 naar 2 GB, maar dat is zelden nog nodig. 4 GB is bijna overal standaard in een apparaat en zolang je met een 32 bits besturingssysteem werkt, kan ook niet meer aangesproken worden.

Tegenwoordig zijn er meerdere keuzes in wat voor soort opslagapparaat er in een computer zit. Dit heeft vooral invloed op de snelheid van het opslagapparaat.

Het is dus verstandig om even goed te kijken naar het opslagapparaat. Deze heeft de laatste jaren een flinke snelheidsverbetering gehad met de komst van SSD’s als opslagapparaat. Hierbij wordt de data op geheugenchips opgeslagen. Maar het is daardoor wel een beetje duurder.

Opslag hoeveelheid

Opslagruimte in WindowsOm een volledig besturingssysteem te installeren heb je tussen de 16GB en 50GB nodig, afhankelijk wat je installeert, welke onderdelen te na installatie weer verwijderd (omdat je ze toch niet gebruiken gaat) en hoeveel software je wilt installeren. Een schijf van 120GB is dus niet overbodig en na een paar jaar gebruik zit deze al snel vol. En dan de grote vraag die hoort bij een bepaald budget: HDD (het goedkoopst), SSHD of SSD?

Overigens is het overzetten van een HDD naar een andere (nieuwe) niet heel moeilijk. Lees hier hoe dat moet.

Opslag snelheid

SSD (Solid State Drive)Naast de hoeveelheid opslag is er tegenwoordig voor de consument ook de keuze in de snelheid van de opslag door de komst van SSD en de SSHD opslagapparaten.

Zowel SSD als SSHD werken met geheugenchips in plaats van alleen met een rond draaiende magnetische schijf zoals in de harde schijf. Bij SSD zijn alleen geheugenchips en bij SSHD is een gedeelte geheugenchips en daarnaast een draaiende HDD. Dit wordt ook wel hybride genoemd. Programma’s die gebruikt worden, worden in het SSD gedeelte geladen, zodat deze snel te benaderen zijn. De snelheid waarbij deze geheugenchips werken is vele malen hoger dan met een draaiende magnetische schijf.

De snelheidverbetering van SSD of SSHD merk je echt. Het opstarten van een besturingssysteem vanaf een SSD gaat ongeveer twee keer zo snel. Dit geldt niet alleen bij het opstarten van het besturingssysteem maar ook van programma’s die op een SSD zijn geïnstalleerd.

Ook binnen de harde schijven zijn nog snelheidsverschillen te vinden. Deze vind je door te kijken naar de snelheid van de draaiende magnetische schijf. Deze word uitgedrukt in rpm (rotatie per minuut). Hoe meer rotaties een harde schijf maakt hoe meer data de hardeschijf per seconde kan lezen en schrijven. Veel voorkomende rpm’s zijn 5400 en 7200. Waarbij de 7200rpm harde schijf het snelste is.

SSHDSamenvatting

Er zijn op dit moment 3 soorten opslagapparaten.

  • HDD, de bekende hardeschijf met veel data hoeveelheid voor een lage prijs
  • SSHD, de allernieuwste opslagmogelijkheid op basis van een HDD en een SSD met een kleine meerprijs ten opzichte van een HDD
  • SSD, de snelste opslag die mogelijk op basis van geheugenchips voor een hogere prijs