Netwerk en RJ45, ESATA

Netwerk en RJ45 

eSATA

bron PCM, hardware guide, microsoft

RJ45 Kabels

rj45 Achter de obscure RJ45-aanduiding gaat één van de meest gebruikte connectoren schuil: de ethernetconnector. Deze plug met ruimte voor acht aders kan voor zeer veel doeleinden worden gebruikt, maar vinden we meestal terug op Cat5-, Cat5eof Cat6-kabels en wordt zo gebruikt voor netwerkverkeer. Elke moderne computer is uitgerust met één, twee of zelfs vier RJ45-aansluitingen en zolang de doorvoersnelheid van draadloze netwerken achterblijft bij die van bekabelde netwerken, zien we hier weinig verandering in komen. De RJ45-connector moet overigens niet verward worden met de kleinere RJ11-connector. Deze laatste wordt gebruikt in de telefonie en kent slechts zes aders.

CAT IN DE ZAK?

Op dit moment is er een aantal soorten(utp-)ethernetkabel te koop. Al deze kabels hebben een categorieaanduiding. Afhankelijk van de wensen van uw netwerk kunt u kiezen welke kabel het beste bij u past.

  • ● Cat3: bedoeld voor 10 Mbit/s, geschikt voor 100 Mbit/s
  • ● Cat5: bedoeld voor 100 Mbit/s, geschikt voor gigabit ethernet
  • ● Cat5e: betere kwaliteit dan Cat5e,bedoeld voor gigabit ethernet
  • ● Cat6: bedoeld voor gigabit ethernet, geschikt voor 10 Gbit/s
  • ● Cat6a: bedoeld voor 10 Gbit/s

ESATA

esata

eSATA, kort voor external serial ata is een externe variant van de serial-ata-interface die we ook in computers tegenkomen. eSATA wordt op dit moment vooral gebruikt bij externe harde schijven, waar het beetje bij beetje de usb- of firewirepoort vervangt. Het voordeel van eSATA tegenover usb of firewire is de absurd hoge doorvoersnelheid. Er kan geen stroom over een eSATA-kabel worden geleverd, al is de kans groot dat een volgende eSATA-versie hier verandering in zal brengen.

USB VS FIREWIRE VS ESATA

Binnenkort moet eSATA de strijd aangaan met het nieuwe usb3.0 en met firewire- 1600 en firewire-3200. Welk van deze technieken is nu eigenlijk het snelste?

  • ● Firewire-1600: 1600 Mbit/s – 204 MB/s
  • ● eSata: 3000 Mbit/s – 300 MB/s
  • ● Firewire-3200: 3200 Mbit/s – 408 MB/s
  • ● Usb3.0: 4800 Mbit/s – 600 MB/s

Het is duidelijk dat usb3.0 de beste kaarten op tafel weet te leggen. Wel moeten we hierbij vermelden dat het om puur theoretische waarden gaat. Zo is het usb-protocol ingewikkelder dan de firewire- en eSATA-protocollen, wat zich vertaalt in een lagere snelheid. Daarnaast is het de verwachting dat eSATA, net als sata zelf, op termijn een upgrade krijgt naar 6 Gbit/s. In dat geval streeft deze techniek usb3.0 weer voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *