eerste schooldag

9 manieren om de eerste schooldag

eerste schooldag

extra speciaal voor je leerlingen te maken (PO en met een beetje creativiteit ook VO)

 

De eerste schooldag is vaak gevuld met kriebels. Hier zijn een aantal manieren om een beetje plezier te hebben in de klas, en de nieuwe leerlingen een beetje meer op hun gemak te laten voelen.

 

  1. Neem een selfie met elke leerling. Eerste de foto nemen en je moet niet meteen gaan posten op sociale media, maar de kinderen zullen een kick van het nemen van een selfie met hun leraar te krijgen.
  2. Laat elke student een anoniem briefje schrijven. Vertel hen op te schrijven iets dat hen nerveus over het starten van de school maakt, maar geen naam er onder. Dan leg je alle antwoorden samen in een stapel, en lees ze een voor een. De kinderen zullen waarschijnlijk worden verrast bij hoeveel antwoorden vergelijkbaar zijn.
  3. Doe een carrière enquête. Wat denken je leerlingen te willen worden als ze opgroeien? Laat ze het bezit van een eenvoudig stukje papier of aanmelden met hun antwoord uitgeschreven in grote letters. Dan 6 maanden in het jaar, vergelijken hun antwoorden om te zien of ze hetzelfde.
  4. Maak samen een ‘eerste dag tijdcapsule’. Laat je leerlingen iets schrijven, nieuws van de week, en andere actuele items op papier. Doe alle items in een envelop en beloof om het te openen op de laatste dag van school.
  5. Houd in een klaslokaal een speurtocht. Geef ze een lijst van dingen voor de kinderen te vinden in de klas. geef ze dan de tijd om te zoeken en controleer het. Vergeet niet om een paar lastige dingen toe te voegen!
  6. Maak een meet-muur. Wijs een gedeelte van het lokaal aan als meet-muur. Markeer alle hoogten van de leerlingen op de eerste dag van school. (Je kunt een gigantische vel papier gebruiken) Rol het dan op en zet het weg tot het tijd is om te vergelijken op het einde van het jaar. Als je nu een cijfertjes-vak geeft, kun je ook meer dingen meten. Dat is handig als je straks rekenvoorbeelden nodig hebt.
  7. Maak een eerste dag of week stripverhaal. Deze is voor ouders die zich zorgen maken en zich afvragen wat de eerste dagen op school met hun kind gebeurt. Je kan een stripverhaal afdrukken, maar ook digitaal maken (bijvoorbeeld https://www.pixton.com/nl/)
  8. Film een klaslokaal videodagboek. Je hebt er geen fancy videocamera voor nodig. Gewoon gebruik maken van de camera op je telefoon of tablet. Sommige kinderen kunnen verlegen zijn, dus probeer ze in groepen te filmen. Ga dan rond en laat iedere groep een ander deel van de klas introduceren.
  9. Laat kinderen elkaar interviewen en foto’s maken. Het resultaat zou een A3 kunnen zijn waarin de één de ander voorstelt.

nabewerkt van een artikel van Stacy Tornio

http://www.weareteachers.com/blogs/post/2015/08/20/8-ways-to-make-the-first-days-of-school-extra-special-for-your-students?utm_content=1471557332&utm_medium=social&utm_source=multiple