HDMI

HDMI 

bron PCM, hardware guide, microsoft

HDMI

Hdmi (high-definition multimedia interface) kan gezien worden als de opvolger van dvi, hoewel deze techniek eigenlijk vanuit de consumentenelektronica komt. Met hdmi moeten alle apparaten die met hd-audio en -video werken, op elkaar kunnen worden aangesloten. Daarmee is HDMI niet alleen een vervanger van DVI maar ook van de ouderwetse scart-, composiet-, svideo- en component Kabels . Inmiddels vinden we hdmi niet alleen op lcd-tv’s en dvd-spelers, maar ook op laptops en camcorders. Hdmi heeft twee voordelen op de standaarden die het vervangt: de bandbreedte is enorm en een hdmi-apparaat kan andere apparaten aansturen via special commando’s (Consumer Electronics Control).

Hdmi Type A

hdmi-a1

De normale hdmi-connector heet, net als bij usb, Type A. Deze connector kent 19 pins en is op vrijwel alle moderne lcd-tv’s en high definition-apparatuur te vinden.

Hdmi Type B

hdmi-b

Deze connector zult u eigenlijk niet snel tegenkomen. Type B is een soort  Duallinkvariantvan de normale hdmi-connector en alleen bedoeld voor professionele toepassingen, zoals monitoren met een resolutie van 3840 x 2400. De connector kent 29 in plaats van 19 pins en is daardoor een stuk breder dan Type A. Op dit moment is er nog geen enkel product dat Type B gebruikt – en er zijn dus ook geen kabels.

Hdmi Type C

Omdat de hdmi-connector aan de grote kant is voor draagbare apparaten, hebben camcorderfabrikanten een vuist gemaakt voor een kleinere connector. Het resultaat is Type C, soms aangeduid als mini-hdmi. Deze aansluiting is onder meer terug te vinden op nieuwe camcorders van Sony en Canon.

HDMI-VERSIES

Hdmi is geen statisch protocol. Er wordt druk gesleuteld aan verbeteringen en bij hdmi vertaalt zich dat naar verschillende versienummers. Hieronder geven we de  belangrijkste kenmerken van de verschillende versies weer. Overigens zijn alle hdmi-versies backwards compatibel.

  • ● Hdmi 1.0 (2002): bandbreedte tot 4,9 Gbit/s (1920 x 1200 op 24-bit), ondersteunt 8-kanaals LPCM/192 kHz/24-bit audio
  • ● Hdmi 1.1 (2004): ondersteunt dvd-audio
  • ● Hdmi 1.2 (2005): ondersteunt sRGBkleurenmodus en super audio cd’s
  • ● Hdmi 1.2a (2005): ondersteunt Consumer Electronic Control-mogelijkheden
  • ● Hdmi 1.3 (2006): bandbreedte tot 10,2 Gbit/s (2560 x 1600 op 24-bit), ondersteunt Deep Color (30-bit, 36-bit en 48-bit kleuren), Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio
  • ● Hdmi 1.3a (2006): kleine verbeteringen
  • ● Hdmi 1.3b (2007): technisch identiek aan 1.3a
  • ● Hdmi 1.3b1 (2007): technisch identiek aan 1.3a

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *