videosplitter| Matrox Triplehead2go

Dualhead2go enTriplehead2go

Videosplitters geven de mogelijkheid om een video signaal dat normaal naar 1 scherm gestuurd wordt, te verdelen over meerdere schermen. Bij een notebook kun je het videosignaal uitsturen naar een extern scherm/beamer/TV, waarbij je de keuze hebt om een kloon van je desktop of een uitgebreid bureaublad in te stellen (van je notebook scherm en de externe bron).  De software van matrox maakt de grafische chipset van uw notebook/PC wijs dat het één gigantisch scherm met een reusachtige resolutie moet aansturen. Het signaal wordt vervolgens over twee monitoren (drie bij de tripleheadg2go) verdeeld. Dat geeft een ‘superbreedbeeld monitor’ of, als je beamers aansluit, een superbrede doorlopende presentatie.

De apparaten zijn ontwikkeld speciaal voor de notebookbranche. Maar je hebt wel een aardige grafische processor nodig om hoge resoluties te kunnen bereiken. Toch zijn de resultaten, ook op mindere resolutie al bijzonder fraai. Over het algemeen leveren de grafische kaarten die in een PC zitten hogere resultaten, vanwege het eigen (dedicated) geheugen.

GXM compatibility tool controleert automatisch of de grafische processor (GPU) compatible is met de dualhead2go of de triplehead2go en vertelt je welke resolutie je kan verwachten. Helaas moet ik uit ervaring spreken dat de vermelde maximale resoluties alleen haalbaar zijn als alle resources van het systeem beschikbaar zijn. Regel is om 1 slag onder de maximale output te gaan zitten.

DualHead2Go

Dualhead2go

De DualHead2Go Analog Edition van Matrox gaat van VGA naar 2x VGA splitter. Met deze splitter kan je van één signaal twee signalen maken en deze op twee monitoren weergeven. Uiteraard zijn er verloopstekkers om het signaal van VGA naar DVI over te zetten.

Powerpoint 2007 geeft de mogelijkheid om het bredescherm (die twee monitoren) te spilitten, waardoor aan de linkerkant de presentatie loopt en aan de rechterkant worden de filmpjes of ondersteunende documenten geopend. Daardoor blijft de presentatie zichtbaar en is het resultaat erg professioneel.

Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden in het gebruik van de dualhead. Deze varieren van een breedbeeldpresentatie op twee schermen/TV’s/beamers tot aan toepassingen in de gaming industrie. Er zijn veel spelletjes die geoptimaliseerd kunnen worden om gebruik te maken van twee schermen.

matrox_triplehead+dualhead 

Triplehead2go

Net als de dualhead2go split deze machine het beeld naar meedere schermen, maar in dit geval naar 3 schermen. BeleefhetNU! beschikt over de digital edition die 3x DVI output heeft. De input kan VGA of DVI zijn. Voor hogere resoluties is een duallink DVI kabel en connector noodzakelijk (dual link kabel is meegeleverd). De outputs zijn eenvoudig te converteren naar VGA, zonder direct kwaliteitsverlies. Dat betekent dat beamers die alleen VGA aansturing hebben, ook prima gebruikt kunnen worden.

Microsoft flight simulator X heeft een erg goede optimalisatie voor de triplehead. (zie plaatje) Daardoor krijg je een echte rondom ervaring. Maar datzelfde geldt voor bijvoorbeeld Need for Speed. First Person shooters en strategy games krijgen een nieuwe dimensie.

Beperkingen/eisen:

– Je hebt een redelijke videokaart met dedicated geheugen nodig om hogere resoluties te behalen. Dit is te bekijken op de GMX compatibility site.

– PC’s met VISTA reageren soms erg vreemd (maar dat doet dat besturingssysteem wel vaker). XP of win7 werken prima.

– Wij hebben geen ervaring met MAC en Linux en de videosplitters.

-De machines krijgen voeding uit een USB kabel. De maximale lengte is 5 meter. Datzelfde geldt voor de VGA kabels.

– BeleefhetNU! heeft 2 eigen beamers, maar werkt samen met een verhuurder.

– Voor optimale samenwerking tussen de schermen/TV’s/beamers dienen gelijkwaardige apparaten samen te werken. Als bijvoorbeeld een scherm met een resolutie van 1280*800 gekoppeld wordt met een 1440*900, dan zullen beide wellicht werken op 1280*800, maar zal het scherm met de hogere resolutie er meestal niet scherp uitzien. Voor beamers geldt meestal hetzelfde, maar die werken meestal op lagere resoluties en zijn daardoor flexibeler. TV’s zijn over het algemeen flexibel in te stellen.

Voor meer informatie: Beleefhetnu! Verhuur

Ook interessant bij PCMweb een review van de digital edition

en bij computertotaal een artikel over de analoge versie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *