navigatie google maps met snelheidsmeter!

Navigeren? Google maps

Tegenwoordig is het eerder standaard dan uitzondering: de meeste auto’s hebben navigatie ingebouwd. Van zeer verschillende pluimage en, laat ik daar ook eerlijk over zijn, van ook zeer verschillende kwaliteit. Er zijn vele vergelijkingen te vinden van de verschillend aangeboden auto-navigatie. Het is natuurlijk ook een verdienmodel en een servicemodel voor de autobranche: nieuwe kaartupdates, live verkeersservices, autohulp op afstand enz

De laatste trend is om navigatie in te bouwen en de updates en live services aan te bieden via webdata 4G of 5G (ingebouwde SIM kaart of GSM). Ook wordt meer en meer gebruik gemaakt van Android Auto of Apple Carplay. In feite navigeer je dan met je telefoon en wordt het beeld op je scherm in de auto geprojecteerd. Google experimenteert ook met een open systeem gebaseerd op MAPS.

Een vorige auto van mij had geen navigatie. Eigenlijk een bewuste keus. Ik rijd tweedehands auto’s van een jaar of 3 oud en daarin is een ingebouwde navigatie vaak niet up-to-date en, misschien nog wel veel irritanter, heeft geen of beperkte live verkeerservices. TOMTOM bracht een aantal jaar geleden betaalbare navigatie met TMC (een gratis radiosignaal) op de markt. Voor mij toen een goed alternatief dat niet veel kost ivm extra kosten voor roaming met name in het buitenland. Maar ook dat probleem wordt steeds kleiner… data abonnementen zijn in de Europeese Unie gewoon te gebruiken in veel gevallen.

Google Maps

navigeren met Google maps

Google maps

Tegenwoordig, sinds het verdwijnen van de roaming kosten, navigeer ik met Google MAPS op de telefoon. Het grote voordeel is:

  • up to date kaarten (met wijzigingen van een week of 2 terug)
  • live route info
  • alternatieve routes
  • internet ondersteuning (alle adressen van bedrijven op internet worden gevonden)
  • spraak invoer
  • direct navigeren vanuit mij google agenda
  • verschillende vervoersmiddelen (ook OV, lopen en fietsen!)
  • enz

Ik kan niet anders zeggen dan dat me dit veel gemak opgeleverd heeft én tijd bespaard. Files en opstoppingen worden vakkundig vermeden en de keuzes zijn helder.

Sinds 2020 is de snelheidsmeter en hoogtemeter opties die je aan kan zetten. Ook is het mogelijk de maximale snelheid aan te laten geven.

WAZE

Alternatieven zijn er ook. Een belangrijke gratis alternatief is WAZE.