Intern geheugen testen

Fatale uitzondering?
Fatale bluescreens of death?
Vage foutmeldingen, ineens gaat je PC uit?

Test je intern geheugen!

Intern geheugen speelt bij de werking van de PC een belangrijke rol. Onderdelen van Windows en applicaties zijn er in geladen. Deze onderdelen worden aangeroepen, gegevens worden verwerkt en instructies worden de processor ingevoerd. Wanneer echter het interne geheugen problemen heeft kunnen de instructies corrupt raken en kan er een crash optreden. Windows probeert zoveel mogelijk dat soort situaties te voorkomen, of in ieder geval nog op de been te blijven door de applicatie of driver te isoleren. Hierdoor kan je een melding krijgen als “Dit programma heeft een ongeldige bewerking uitgevoerd” of een blauw scherm met “Een fatale uitzondering 0E is voorgekomen op….” (Windows 9x). Bij vele analyzes van de Error Reports die wij ontvangen zien we dat de geheugendump een stuk code van de Windows code heeft die in geen enkele manier meer op hetgeen lijkt wat er in zou moeten staan.. De oorzaak? Vaak defecte RAM modules…

Microsoft Windows Memory Test

Er is een makkelijk tooltje: De Microsoft Windows Memory Test. Dit programma maakt een bootable floppy of ISO bestand aan (Welke je dan op CD kunt branden) waarmee je de computer opstart. Dit programma zet dan gegevens in het interne geheugen en leest ze daarna een aantal keer terug. Hetgeen in het geheugen wordt gezet moet hetzelfde zijn als wat je even later terugleest. Wanneer dit niet het geval is zal de Windows Memory Tool dit melden. De tool heeft maar 1 nadeel en dat is dat hij af en toe niet kan aangeven om welke fysieke module het gaat. Maar diverse keren heb ik mensen waarvan de PC een wazig probleem had (zelfs spontaan afsluiten of reboot) met deze tool direct de vinger op de zere plek kunnen leggen.

Laat de tool een aantal keer draaien. Wanneer hij de eerste keer niets vindt is het geheugen in orde en ligt de oorzaak ergens anders. Langer testen is goed als stress test, hierbij kan men met de toets (T) de extended test aanzetten.

Meer informatie en download van de tool staat hier: http://oca.microsoft.com/en/windiag.asp

Met de komst van Microsoft Windows Vista is deze tool voortaan standaard opgenomen in de Windows installatie. Klik hiervoor op Start en type mdsched.exe [enter]. Een dialoog venster verschijnt met de vraag of u nu de PC wilt afsluiten en testen of dat bij het opnieuw opstarten van de PC wilt starten.

Memtester

Een andere free tool om je geheugen te testen is memtester

Er zijn meer tips voor het gebruik van geheugenmodules. Zo werken geheugenmodules vaak beter als ze in parity zijn geplaatst. Dan heb je 2 geheugenbanken die hetzelfde geheugen bevatten, even groot. Het merk is daarbij ook van belang (alhoewel sommige fabrikanten dit ontkennen). Er zijn maar een paar chip-fabrikanten in de wereld, die de half-fabrikaten afleveren aan de samenstellers. Toch leveren testen op dat er een verschil is in stabiliteit en snelheid van de verschillende soorten geheugenmodules). Mijn tip is om altijd 2 modules van dezelfde grootte en hetzelfde merk te nemen. Als er meer geheugensloten zijn is het raadzaam om na te gaan welke sloten in parity staan, zodat je daar de juiste modules in kunt plaatsen. Dat is terug te vinden in de handleiding van het moederboard.

Met dank aan Tony Krijnen, Microsoft, beleefhetNU!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *