USB microfoon

samson co1u USBOpnames maken met Samson CO1U USB

Geluidskaart

De meeste computers zijn uitgerust met een geluidskaart waarbij er een mogelijkheid is om een microfoon aan te sluiten. De kwaliteit van de geluidskaarten die standaard meegeleverd zijn is vaak gemiddeld goed, de kwaliteit van de opname ligt aan de keuze van de microfoon. Voor een paar euro heb je al een microfoon die aangesloten kan worden, bijvoorbeeld via een headset. Ervaring leert dat het geluid wordt daardoor opgenomen wordt erg iel en Nasaal is. Voor huis tuin en keuken gebruik is dat vaak voldoende, maar voor een zakelijk/professioneel/kwalitatief gebruik zijn er andere kwaliteitseisen.

USB microfoon

De Samson CO1U USB microfoon is erg eenvoudig in het gebruik. Deze fantoom gevoede microfoon is volledig plug and play. Na het aansluiten van de USB kabel worden de standaard drivers geladen en is de microfoon in principe al gebruiksklaar. Via configuratie scherm moet even getest worden of dit apparaat de standaard microfoon is, maar mijn ervaring is dat het meestal de situatie is. En vanaf dat moment is het een kwestie van de software gebruiken waar je het meest prettig mee werkt.

Software

Er zijn een aantal pakketten op de markt (waar overigens ook heel veel geld voor gevraagd wordt) om opnames te maken. Als je speciale eisen hebt en je verstand van die software is dat uiteraard prima. De Samson microfoon werkt feilloos met de professionele pakketten samen.

Maar er zijn ook een aantal softwarepakketten te verkrijgen die al op de computer staan of erg eenvoudig te downloaden zijn. Om te beginnen is er de Windows geluidsrecorder, die te vinden is onder bureau accessoires. Als je even snel iets opnemen is dit de meest gemakkelijke oplossing. Het programma kan echter niets anders dan opnemen en een paar grappige toepassingen.

Mijn advies gaat uit om het pakket Audacity te gebruiken. Dit is freeware en open source wat betekent dat het gratis te downloaden is en dat ontwikkelaars over de hele wereld meewerken aan plugins, filters enzovoort. Na installatie van het pakket kun je meteen aan de slag. Op het moment dat je op de opnameknop drukt begint de opname en zie je de wave vormen op het scherm ontstaan. Hij ziet ook bij het icoontje van de microfoon of de input/geluidssterkte goed geregeld is. En als het te hard is kun je het eenvoudig bijstellen. Na een opname kun je stukken selecteren, weghalen en bewerken. Je kan de opnames op verschillende manieren opslaan. Audacity maakt gebruik van een eigen formaat waarbij het nog steeds mogelijk is om de opnames goed na te kunnen bewerken. Wil je het exporteren naar een wav formaat dan kan dat direct via de menu optie exporteren. Uiteraard is het ook mogelijk om in MP3 formaat te exporteren. Maar daarvoor is een plugin (lame) nodig die uiteraard ook weer gratis via het web te verkrijgen is. Ik ben nog niemand tegengekomen die langer dan 5 min erover gedaan heeft alvorens hij een opname kon maken. De uitgebreide beschrijving die op het Web te vinden is (helaas in het Engels, maar Google vertaalt tegenwoordig al vrij aardig) geldt uiteraard nog veel beter. Op het moment dat je speciale filters wilt gaan gebruiken of bijvoorbeeld wilt gaan af mixen adviseer ik hier om dan de handleiding via het web erbij te pakken.

Thuis gebruik

Er zijn veel mogelijkheden voor het gebruik van deze set. Voor huis tuin en keuken gebruik is het mogelijk om je eigen voice over bij de vakantie film in te spreken of om een gecombineerde audio boodschap van verschillende mensen op te nemen en goed af te mixen. Ook is het mogelijk om in combinatie met Audacity een orkest band in te zingen bijvoorbeeld als er is een trouwerij is en je een eigen tekst op een bestaand liedje hebt gemaakt. Overigens zit er in Audacity een voice remover, die al vrij aardig de stemmen uit een bestaand nummer kan halen. Dan kun je dus als het ware je eigen karaoke versie maken. Verwacht hiervan niet heel veel, beter is om een goede karaoke versie te zoeken

Ook is het mogelijk om eigen composities een eigen instrumenten professioneel vastleggen met deze microfoon. Als je de microfoon op de juiste manier plaatst voor het instrument kan je de karakteristiek behouden. Er zijn dan uiteraard mogelijkheden om bijvoorbeeld de eerste piano in te spelen, daarna een gitaar partij overheen te spelen, en als laatste de zang wellicht aangevuld met een tweede of een derde stem. Door gebruik te maken van een koptelefoon hou je de opnames ‘schoon’. Let wel op dat de geluidskaarten die in de pc’s gemonteerd zijn een vertraging vertonen (latency) bij de gelijktijdige weergave van opnames. Dat is eenvoudig op te lossen door een hoofdtelefoon half op te zetten.

De professionele opnames die met de microfoon gemaakt kunnen worden zijn ook uitermate geschikt om een PODcast of een eigen radioprogramma op te nemen. Veel scholen doen bijvoorbeeld dit soort projecten met hun leerlingen.

Bedrijven

Zakelijk gezien zijn er ook veel mogelijkheden te benoemen. Ten eerste wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikgemaakt van audio opnames (stemmen, interviews enz) op bijvoorbeeld een website. Als de opnames met een mindere kwaliteit gemaakt worden zit er veel vervuiling in. Bij het inpakken van deze bestanden wordt de ruis ook ingepakt en zullen de files veel groter zijn, wat uiteraard niet de bedoeling kan zijn op webpagina’s.

Ook het inspreken van een stukje bedrijfsfilm (voice over) zonder meteen een professioneel bedrijf in de arm te moeten gaan nemen die erg duur zijn. Laatst heb ik ook een presentatie gezien waarbij het bedrijf werd gepresenteerd en de mensen die op een bepaalde afdeling werkten spraken zelf ook de voice over in. Een kwalitatief goede videocamera is vaak wel in het bezit, maar het geluid dat deze productie het is natuurlijk abominabel. Deze microfoon levert een bijdrage aan de professionele uitstraling en verstaanbaarheid zodat ook dat facet aandacht krijgt.

De microfoon is ook geschikt om in het midden van een klein gezelschap op tafel neer te zetten en opnames te maken van het gesprek plaatsvindt. Om meerdere redenen kan dat handig of noodzakelijk zijn.

En als laatste… wil je fatsoenlijk geluid bij je online meetings!!!! dan is een goeie microfoon onontbeerlijk!

One thought on “USB microfoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *