PC’s koppelen


Win 7Verschillende besturingssystemen van Microsoft aan elkaar koppelen. 

PC’s koppelen

Door Philippe Abbing

Lees in de eerste plaats het volgende artikel over de standaarden die afgesproken zijn om apparaten aan elkaar te koppelen. Dat is interessant om een beeld te krijgen van de mogelijkheden en de beperkingen.

Netwerken bouwen is een kwestie van geduld hebben en steeds maar weer elke instelling controleren als blijkt dat iets niet lukt. In de tijd dat XP net op de markt was zat ik op een cursus waarbij een NT4 netwerk gebouwd moest worden, server inrichten en daarna werkstationnen koppelen aan een domein. Als je alles goed ingericht hebt kon het nog minuten duren alvorens een PC zichtbaar werd op het domein. Dat had verschillende oorzaken, onder andere het geheugen van de server en de werkstationnen, natuurlijk een inferieure processor, maar ook het besturingssysteem zelf. Een heleboel processen draaien als het gaat om netwerk verbindingen maken op de achtergrond. Gelukkig is de refreshrate enorm omhoog gegaan (en anders onthoud de F5 toets) en zijn de beperkingen veel meer te vinden in de snelheid van de netwerkverbinding zelf, bijvoorbeeld een trage router of een B netwerk, terwijl een G of N netwerk veel grotere snelheden aankan. Maar goed, aan alles hangt een rpijskaartje. Ik ben ook iemand die enorm gecharmeerd kan zijn van een ouderwets XP netwerk, waarbij een oude PC omgebouwd is tot server en eigenlijk niets anders doet dan data opslaan.
win_xpLaatst heb ik een probleem voor iemand opgelost, waar ik overigens zelf ook later tegen aan liep, de koppeling maken tussen een win 7 PC en een XP machine. Bij XP zorg je ervoor dat bestandsdeling aanstaat en als je dan een schijf of apparaat deelt, wordt deze vanzelf zichtbaar op het netwerk. Bij win 7 moet je even een paar zaken regelen die voor de veiligheid zijn ingebouwd. Het uitzetten van deze functionaliteiten zorgt dat apparaten elkaar kunnen zien, maar dat gaat uiteraard ten koste van de beveiliging. Mocht je de windows 7 Pc niet zien, stel dat het volgende in:

  • ga naar start/  configuratiescherm / netwerk en internet/ netwerkcentrum/ geavanceerde instellingen en klap het venster thuis of werk open
  • Zorg ervoor dat netwerkdetectie en bestands- en printerdeling zijn ingeschakeld
  • Zet de verbinding voor het delen van bestanden op dlen van bestanden inschakelen voor apparaten die 40-bits of 56 bitsversleutelingen gebruiken.
  • Schakel nu de optie met wachtwoord beveiligd delen uit en klik op wijzigingen opslaan.
  • Ga vervolgens naar de schijf of map die u wilt delen en rechtermuisklik –>eigenschappen
  • Ga naar tabblad delen en klik op de knop delen. Kies het machtigingsniveau dat u wilt.
  • Ga dan naar de XP machine en typ in start/uitvoeren \IPnummer win 7 machine en druk op enter. Uiteraard kun je ook via netwerk browsen op de XP machine. Kies dan voor het windows netwerk en zoek naar de computer. Je ziet de gedeelde mappen vanzelf.


In windows 7 is het toewijzen van driveletters ook een klein beetje anders. Als je het scherm deze computer opent (wintoets+E), klik dan in de linker kolom op deze computer, waarna je netwerkverbinding maken kan selecteren. Op die manier heb je een driveletter toegewezen en zal de verbinding automatisch tot stand worden gebracht.

Nog een laatste opmerking. Vroeger had je deze keuze tussen een domein of een werkgroep. PC’s konden elkaar in het netwerk sneller vinden als je gebruik maakte van werkgroepen, maar zonder dat lukte het ook wel. In win 7 is de thuisgroepgeïntroduceerd. Daar kun je andere win 7 machines lid van maken, beschermen met een wachtwoord, daardoor wordt niet alleen het delen van bestanden makkelijker, maar ook hjet streamen van mediabestanden. De PC’s neuzen dan bij elkaar naar media bestanden om deze toegankelijk te maken op het netwerk. Of dat allemaal vlekkeloos werkt is een tweede. Daarover later meer.

Succes ermee!

Google
Aangepast zoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *