Online/externe opslag| Dropbox

Online/externe opslag


dropboxDropbox:

Gratis 2 GB online opslagruimte (en groeiend)

Online opslag is inmiddels een bijna onmisbare dienst voor de doorgewinterde internetter. Want het is natuurlijk erg handig om altijd en overal toegang tot uw belangrijke documenten, fotos of andere digitale media te hebben.

U kunt natuurlijk gebruikmaken van uw webmaildienst door bijvoorbeeld een mailtje aan uzelf te richten met de belangrijkste documenten. Maar overzichtelijker is het om hier een dedicated dienst voor te gebruiken en uw mail uw mail te laten. Een van de diensten die er uitspringt op dit gebied is Dropbox. Hier krijgt u 2 GB online opslagruimte bij een gratis account. U kunt Dropbox op meerdere manieren benaderen; zo is er een speciale app voor de iPhone, iPad, Androïd, en Blackberry (nog geen Symbian helaas) (gratis) en een softwareprogramma voor uw pc. Hiermee kunt u uw Dropbox eenvoudig benaderen en synchroniseren. Vanaf uw iPhone kunt u trouwens ook direct foto’s en video’s opslaan. Deze worden dan automatisch ook gesynchroniseerd naar uw computer. Wilt u meer opslagruimte, dan kunt u een betaald account overwegen. Dropbox biedt twee pakketten: 50 GB kost u een tientje per maand, voor 100 GB bent u het dubbele kwijt.

De installatie is eenvoudig. Op de PC komt er een map te staan waar u naar hartelust bestanden kunt opzetten afhalen. Uiteraard duurt het iets langer, doordat bestanden geupload moeten worden, maar met de huidige snelheden van internet is dat prima te doen. Het programma weet zelfs wanneer er op het lokale netwerk gewerkt wordt en gaat dan geen omslachtige stap via het internet maken.

Overigens zijn er een aantal zaken die goed zijn om te weten: Als u anderen aanmoedigt om gebruik te maken van dropbox, dan krijgt u 250 MB ruimte bij uw eigen account, met een maximum van 8 GB. Dropbox werkt onder vele besturingssystemen, zoals windows, MAC en Linux. U hoeft alleen naar www.dropbox.com te surfen om het programma te downloaden, daarna is het een kwestie van voorkeuren instellen en aan de gang maar.


Andere aanbieders van dit soort diensten

 

Google docs en Microsoft live workspace bieden ook ruimte aan. Zelf ben ik een groot voorstander van de transparante services die Google aanbiedt. Ook nu maken ze het je makkelijk, geen installatie, alleen een account. De service draait volledig op internet. Dat betekent ook dat er maar beperkt kan worden samengewerkt, niet alle bestanden worden daarbij ondersteund. Bij dropbox kunt u de optie delen aanzetten, waardoor anderen met de bestanden aan de slag kunnen. Weliswaar 1 tegelijk, dropbox kan niet met revisies tegelijk omgaan. Microsoft heeft de service gekoppeld aan het gebruik van de office producten. Dus als u dit pakket al heft is het eenvoudig aan te melden met een live account.

Als laatste zijn er ook projectsites als mijnprojectgroep waar online bestanden gedeeld kunenn worden. Mensen vanuit het onderwjs weten wat een electronische leeromgeving inhoudt, dit een een manier om met elkaar bestanden te bewerken en delen. Het vergt altijd wat instelwerk voordat iedereen alles kan en mag, maar het werkt wel. Overigens ben ik ook een voorstander van simpelweg ftp uploaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *