PC cleaner

ccleanerEr zijn verschillende manieren om je computer eens even lekker schoon te gaan maken (PC cleaner). Ccleaner (www.ccleaner.com) heeft zijn sporen wel verdiend. Door de populariteit van dit programma ben je geneigd om niet verder te kijken. Toch zijn ook alternatieven op de markt die ook prima te gebruiken zijn.

De eerste ‘schijfopruiming’

het Windows besturingssysteem heeft regelmatig wat onderhoud nodig. De makers van Windows hebben dit ingebouwd in de optie ‘schijfopruiming’. Door rechts te klikken op een schijf, te gaan naar eigenschappen, en dan het tweede tabblad ‘extra’, heb je de mogelijkheid om schijfopruiming te openen. Een andere manier om erbij te komen is via het onderdeel start, naar Bureau accessoires, naar systeemwerkset. In Windows 8 kun je bij de zoekfunctie schijfopruiming typen.

Het gebruik is zeer eenvoudig: je vindt aan welke onderdelen je wilt opgeruimd hebben en de computer zal berekenen hoeveel schijfruimte dit oplevert. Achter het tabblad meer opties zitten mogelijkheid om op verschillende andere onderdelen aan te pakken die niet in de standaardprocedure meegenomen worden.

De tweede ‘PrivaZer’

het programma is te downloaden op www.privazer.com en heeft zich vooral gericht op de privacy van de gebruiker op een computer. Als je op internet aan het surfen bent laatje continu via je browser informatie achter. Met dit programma is het mogelijk om deze privacy informatie te verwijderen. Het programma heeft een Wizard waarmee je stapsgewijs door de opties kunt gaan.Het programma is ook nog eens Nederlands en functies worden toegelicht. Maar niet alleen de privacy wordt aangepakt ook ruimt het programma alle tijdelijke bestanden op en Windows update bestanden.

bleachbitDe derde ‘Bleachbit’

het programma is te downloaden op http://bleachbit.sourceforge.net . Het is een erg overzichtelijk programma. Alle opties die mogelijk zijn, zijn te vinden in één enkel scherm. In het programma staan de opties ook uitgezet in plaats van aangevinkt zoals in zoveel programma’s. Het voordeel is dat je eerst zelf nadenken wat je wel wilt aangeven en wat niet. Als je bijvoorbeeld bij Chrome kijkt, kun je de onderdelen geselecteerde die je van deze browser wilt opschonen. Voorbeeld voor een proef schoonmaak. Daarna is met de optie opschonen de echte actie.

Is de populairste ook de beste?

CCleaner is niet voor niks de populairste optie. In dit programma worden veel opties aangeboden zijn er veel mogelijkheden om ook wel of niet uit te laten voeren. Het programma wordt ook zeer regelmatig vernieuwd, net zoals er updates van de besturingssystemen en browsers plaatsvinden. Maar toch heeft elk programma wel zijn eigen charme. Ikzelf gebruik de programma’s door elkaar heen om zo het maximale resultaat te halen. Maar ik wil nog wel even meegeven: schoonmaak programma’s zijn geen speelgoed. Het is goed na te denken over wat je aan het doen bent. Soms zijn deze programma’s zodanig agressief dat ze de neiging hebben te veel weg te halen. En dan komen er ineens hele lastige toestanden. Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *