Gratis photoshop: Photopea

Veel mensen zijn op zoek naar gratis photoshop. Dus cracks en edu-versies vinden gretig aftrek. Tot het moment dat de licentiecode weer op een zwarte lijst komt te staan… Ik zelf ben best bereid te betalen voor een goed programma, maar photoshop is een ‘nummer zu gross’ in de prijsstelling.

Online heb je een aantal ‘leuke’ mogelijkheden die allemaal een stukje kunnen wat photoshop in zijn geheel kan. Zo heb ik een tijd met photoshop express gewerkt (ook in de klas, onderbouw tijdens projectonderwijs) omdat het redelijk makkelijk is te begrijpen en je een aantal bewerkingen eenvoudig kan uitvoeren. Maar het blijft een beperkt programma. Foto’s nabewerken gaat redelijk, zolang het maar basic en standaard is, maar zelf iets creëren is bijna niet te doen. Je kan het trouwens online gebruiken en tegenwoordig ook te vinden in de microsoft store.

Redelijk nieuw op de markt is Photopea. Volgens alle disclaimers geenzins gelieerd aan de ‘echte’ photoshop, maar aan de functionaliteit te zien, hebben de makers in ieder geval erg goed gekeken naar wat photoshop kan. De menustructuur lijkt erg op elkaar, dat maakt het gebruik makkelijk. En in het verdienmodel zijn ze ook transparant: heel irritant is aan de rechterkant van het scherm een reclamebalk te zien. Deze leidt flink af en neem een stuk van het scherm af.

Maar de grote voordelen zijn ook te noemen: Photopea kan photoshop-bestanden aan en je kan er verder mee werken. Dat is prettig en het opslaan levert ook geen problemen op. Alle bekende formaten kan hij aan. Natuurlijk is er geen online community, zoals photoshop, waar je allerlei filters kunt downloaden en tutorials kunt vinden. Maar als je een beetje wilt pionieren is dit een ‘gratis photoshop’ die lekker werkt en zonder problemen de dingen doet. Ik ben best enthousiast.

Online: https://www.photopea.com/