Online/externe opslag| NAS

online_opslag

Externe harde schijf/ NAS:

Het wordt steeds goedkoper om een externe harddisk aan te schaffen om je gegevens op te bewaren. Via USB is die makkelijk te benaderen, maar het blijft één harde schijf die je moet verplaatsen (of sharen via het netwerk, maar dan moet de PC aan staan) als je hem op een andere PC wilt gebruiken of bijvoorbeeld de bestanden wilt gebruiken voor een mediastreamer.

Een harde schijf met LAN mogelijkheden is een stukje duurder. Maar het voordeel is dat deze schijf via het netwerk te benaderen is (vaak via ftp of een online service van de fabrikant). Dat  kan zonder dat een PC aan hoeft te staan, de harddisk is stand alone. Er zit software ingebouwd waardoor de harddisk zichzelf zichbaar maakt op het internet (netwerk) en via een protocol met beveiliging benadert kan worden.

De laatste nog duurdere vorm zijn de stand alone systemen die hun eigen server software kunnen draaien. Je hebt bijvoorbeeld van minova.org een torrent server waar je zonder tussenkomst van een PC torrents kunt downloaden. Hoe lang dat nog kan en mag na de veroordeling van thepiratebay.org (17 april 2009) is natuurlijk onhelder.

Een laatste opmerking: Als je bestanden op een externe harde schijf zet, blijft de informatie natuurlijk kwetsbaar. Minder kwetsbaar dan op een PC, maar ook gevoelig voor virrussen en hardware uitval. Zorg ervoor dat je bestanden altijd dubbel opslaat. Er zijn file sync tools die je helpen kunnen om  bestanden en directories te synchroniseren.

Online opslag:

Er zijn een aantal aanbieders voor gratis opslag. Vaak beiden die ook betaalde paketten aan met ongelimiteerde ruimte (of gewoon heel veel GB’s), maar als start kun je best beginnen met een online service die gratis is. Daar zitten over het algemeen een paar nadelen aan:

  • Software moet worden geïnstalleerd op een PC, de meesten werken ook online
  • Nieuwste versie van flash is dan nodig
  • Vaak reklame uitingen en meerdere keuzes voordat je beginnen kan
  • Geen helpdesk service, of alleen via mail
  • lagere overdrachtsnelheid (maar dat ligt ook aan je eigen snelheid thuis)
  • Excuses vooraf: Er zijn zoveel aanbieders die komen en gaan, de links zijn erg slecht bij te houden, maar als je tips hebt… stuur die dan door via ‘reacties’ onder aan de pagina. Dank alvast.

De gratis aanbieders (selectie) op een rijtje :

Adrive basic 50 GB Toegang via browser (alleen 14 dagen trail) Geen synchronisatie functie
Elephant drive free 1 GB Toegang via browser synchronisatie functie
humyo free 10 GB Toegang via browser Geen synchronisatie functie
idrive basic 2 GB Toegang via browser synchronisatie functie
mozyhome free 2 GB Toegang via browser synchronisatie functie

Even geteste tips:

  1. Als je een gmail account hebt, is er een tool waarme je een viruele disk aan kan laten maken en bestanden er op kan zetten. GMAILDRIVE is eenvoudig in gebruik.
  2. Je kan een heel goedkoop web abonnement afsluiten voor je domein. De extra ruimte die geen hond gebruikt, kun je ook gebruiken om je bestanden op te bergen. Als je de directory juist CHMOD, dan is je beveiliging ook in orde en via FTP te benaderen
  3. Of je gebruikt diensten als ‘dropbox’ om grote bestanden naar een ander te sturen.

Online foto-opslag (met dank aan redeye en masterm)

 

Alle software is gratis te downloaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *