Displayport, Component, Tulp, SPDIF

Displayport, component Tulp, SPDIF

bron PCM, hardware guide, microsoft
Alles over Displayport, component Tulp, SPDIF

DISPLAYPORT

displayport

DisplayPort is de ‘new kid on the block’. Deze standaard is puur en alleen bedoeld om monitoren aan computers met laptops te koppelen en concurreert daarmee met zowel dvi als hdmi. DisplayPort is nog lang niet ingeburgerd, maar u zult deze standaard zeker vaak gaan tegenkomen. Het voordeel van DisplayPort ten opzichte van dvi is de veel grotere bandbreedte, het voordeel ten opzichte van hdmi zijn de flink lagere kosten. DisplayPort is echter alleen bedoeld voor video en kan dus niets met audiosignalen aanvangen. We voorspellen dan ook dat, op pc-vlak althans, hdmi het vooral goed zal doen in het high-endsegment en DisplayPort voornamelijk zal opduiken in het midden- en budgetsegment.

COMPONENT

component

Waar vga langzaam terrein verloren heeft aan dvi, verliest component langzaam terrein aan hdmi. Component bestaat uit drie tulpstekkers (rood, groen, blauw) en is de enige analoge beeldaansluiting in het consumentensegment die met hd-signalen overweg kan (de analoge vga-stekker kan ook hd-signalen versturen). Nog steeds vinden we een componentaansluiting op vrijwel alle lcd-tv’s en blu-raydrives. Waarom we deze connector behandelen in dit artikel gids? Omdat de kans groot is dat uw pc ook een componentuitgang heeft! Zowel ATI als nVidia plaatsen sinds jaar en dag niet alleen een combinatie van vga en dvi-poorten op hun grafische kaarten, maar ook een ‘tv-out’. Dit is meestal een ronde connector die signalen kan uitsturen als composiet-, svideo- of componentsignaal. De verloopkabel hiervoor is meestal meegeleverd. Wilt u uw computerbeeld op een tv weergeven, dan is component vaak nog de beste oplossing.
SPDIF

spdif

Hebt u zich wel eens afgevraagd waar dat rare vierkante, zwarte dopje aan de achterkant van uw moederbord voor diende? Dat dopje is de beschermplug van uw Toslinkuitgang,beter bekend als spdif optical. Deze kabel gebruikt u om digitale audio te versturen naar uw versterker. Vaak zit er naast de optische spdif-connector een oranje tulpaansluiting. Dit is uw coaxiale spdif-connector en deze aansluiting biedt een andere manier om digitale audio over te dragen. Toslink maakt gebruik van een 1 mm compudunne glasvezelkabel en de kabels zijn ongeveer vijf meter lang. Omdat de kabels vrij prijzig zijn, is het vaak zinvoller om te kiezen voor de coaxiale uitgang:

coaxial-tulp

Kabels  voor deze uitgang zijn een stuk goedkoper en wie weinig eisen stelt aan de kwaliteit, kan zelfs voor een oude composietkabel kiezen. Overigens, koopt u een professionele geluidskaart, dan krijgt u ook de beschikking over coaxiale connectoren. Maar in tegenstelling tot de tulpconnectoren die gebruikt worden op moederborden, zal de fabrikant hier kiezen voor hoogwaardige bnc-connectoren. In het consumentenbereik worden deze connectoren nauwelijks gebruikt

coaxial-bnc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *