teracopy

TeraCopy 2.27

Als je een flinke actie wilt opzetten en bestanden  wilt kopieren met de standaard tool van windows, kan er wel eens wat misgaan. Als bijvoorbeeld het proces onderbroken wordt, weet deze tool echt niet meer waar je gebleven was. Om het kopieren beter te kunnen laten verlopen, is er een erg handig tooltje, die in plaats van de standaard tool van windows kan worden gebruikt: Teracopy. Ik gebruik het zelf al jaren en met een grote tevredenheid.

(Nabewerkt van PCM)

Een paar bestanden met Windows kopiëren is geen probleem, maar zodra het om gigabytes gaat, dan schiet Windows flink tekort. Zodra er iets mis gaat, dan wordt het kopiëren gestaakt en kan weer van voor af aan worden begonnen. TeraCopy gaat gewoon door met kopiëren en slaat eventuele beschadigde of vergrendelde bestanden zonder probleem over. Daarnaast biedt het programma nog handige extra functies zoals automatisch uitschakelen van de computer na het kopiëren, pauzeren tijdens het kopiëren, uitwerpen van de cd of dvd na het kopiëren of verifiëren van gekopieerde bestanden.

Zodra het TeraCopy wordt gestart, opent een eenvoudig venster, met enkele opties waaronder de mogelijkheid bestanden toe te voegen en een doelmap aangeven. Door de bestanden die gekopieerd moeten worden naar het venster te slepen, worden ze opgenomen in een bestandenlijst (deze wordt zichtbaar door op de knop Meer te drukken). Als bestanden aan de lijst worden toegevoegd, start het programma niet direct met kopiëren, maar kunnen er nog meer bestanden worden toegevoegd. Op deze manier kan een lange lijst met bestanden worden gemaakt en hoeft pas na het selecteren van alle bestanden het kopiëren of verplaatsen gestart te worden.
Tijdens en na het kopiëren is in de bestandenlijst duidelijk te zien welke bestanden aan het kopiëren zijn, welke eventueel mislukt zijn en welke bestanden nog gekopieerd gaan worden. In het midden van het venster staat een aantal knoppen. Met deze knoppen kunnen acties als de computer uitschakelen, het venster automatisch sluiten of het cd-station openen na het kopiëren worden in- of uitgeschakeld.
TeraCopy wordt automatisch de vervanger van de Windows’ knip/kopieer/plak-functie. Wilt u dat niet, dan kan deze via Menu / Voorkeuren worden gedeactiveerd. Verder kunnen bij de voorkeuren nog een klein aantal opties worden ingesteld, zoals het afspelen van geluiden of de taal.

Conclusie

TeraCopy is een erg handige tool voor het grote kopieerwerk. Jammer is wel dat basisfuncties als de mogelijkheid achteraf bestanden uit de lijst verwijderen of de mogelijkheid een export-bestand te maken, alleen bij de betaalde Pro-versie mogelijk zijn. Ook moet u opletten welk knopje u indrukt na de kopieer actie. Drukt u namelijk op bestanden verwiideren na afloop, worden de originele bestanden verwijdert… niet altijd de bedoeling.

Er blijkt wel een logbestand te worden gemaakt in C:\Users\%username%\AppData\Roaming\TeraCopy. Het missen van deze functies betekent echter niet dat TeraCopy onbruikbaar is, integendeel. Mocht u van plan zijn een groot aantal bestanden te gaan kopiëren, is het een ontzettend eenvoudige en vrijwel onmisbare tool.

De bestandenlijst wordt zichtbaar door op de knop Meer te drukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *