Edge leest voor

De nieuwe Edge van Microsoft heeft een aantal opties (waaronder de voorlees optie) die hem weer net een beetje aantrekkelijker maken.

Laat ik beginnen met de negatieve kant van Edge:

  • De startpagina wordt gedomineerd door algoritmes die ervoor zouden moeten zorgen dat je heeeel lang blijft kijken. Scrollen blijft ook maar doorgaan.
  • net als alle andere browsers doet hij erg zijn best om als standaard te worden beschouwd
  • Edge gebruikt ‘Bing!’ als zoekmachine. ik heb er al veel over gelezen, maar op een één of andere manier blijft deze zoekmachine niet de resultaten geven die ik verwachtte. En het is ook daadwerkelijk anders dan bij Google.

Maar vooruit. Er zijn ook positieve kanten in het gebruik. Zo kun je meerdere profielen aanmaken onder 1 user, wat weer makkelijk is als je bijvoorbeeld met verschillende logins werkt. Dit werkt dan ook weer door naar andere Microsoft producten (zoals Teams en outlook online).

Ik gebruik Edge als pdf reader. Daar zijn ook veel andere programma’s voor, maar deze is beperkt in wat hij kan, maar kan precies wat ik nodig heb. Dat is uniek kan ik je vertellen.

ik heb het zo ingesteld dat pdf’s door Edge geopend worden. Voordeel is dat ik precies in mijn balk weet waar deze geopend zijn. De taakbalk is makkelijk en spreekt voor zich. Tekenen kan, markeren ook (eerst op markeren klikken en dan selecteren), printen en, dat is belangrijk, de wijzigingen opslaan. Let op! Dat doet hij onder dezelfde naam. Dus dan staan al je markeringen erbij opgeslagen.

Erg makkelijk vind ik de voorleesoptie. Ik lees erg veel in mijn werk en om een document te lezen is het soms aardig om op de hometrainer te kunnen springen. Bij het voorlezen wordt de tekst visueel gehighlight waardoor de aandacht erbij blijft.

Je kan de snelheid ook aanpassen. Ik zet hem ietsje hoger dan normaal, maard aarmee gaat de natuurlijke flow wel verloren. Colette is overigens de enige NL stem die je op dit moment kan kiezen. De suggestie dat je meer stemmen kan toevoegen is alleen van toepassing als je een andere taal wilt. Dat is niet moeilijk.